Barnmorska undersöker gravid kvinna.
1 av 3
Barnmorska undersöker gravid kvinna. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Vårdcentralen Hallstahammar
2 av 3
Vårdcentralen i Hallstahammar. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Yvonne Blücher verksamhetschef vårdcentralen Hallstahammar.
3 av 3
Yvonne Blücher verksamhetschef vårdcentralen Hallstahammar. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Vårdcentralen i Hallstahammar saknar fast anställda barnmorskor

"Ingen fast barnmorska sedan 27 maj"
2:29 min

Det är stor brist på barnmorskor i landet och även i Västmanland. Vårdcentralen i Hallstahammar har sedan en tid tillbaka inga fasta barnmorskor. För att klara sitt uppdrag så anlitar man nu ett bolag som hyr ut barnmorskor.

För att klara sitt uppdrag har man nu anlitat ett hyrbolag, säger Yvonne Blücher verksamhetschef för vårdcentralen.

– Tyvärr så har vi ingen fast barnmorska sedan 27 maj. Men nu har jag fått tag i en firma som heter privata barnmorskor där jag har två barnmorskor som kommer hit tre dagar i veckan. Vissa dagar är dom här båda två och vissa är en av dom här, säger Yvonne Blücher och tillägger:

– Så att vi upprätthåller vårt uppdrag och att vi följer mödrahälsovårdsprogrammet, säger Yvonne Blücher till P4 Västmanland.

Vårdcentralen i Hallstahammar är en av vårdcentralerna i länet som har svårt att anställa barnmorskor.

För Alma 19 år, som födde sitt första barn i våras, så var det väldigt otryggt att hela tiden möta nya barnmorskor som gav henne olika besked under graviditeten.

– Själva BVC är bra, det är själva barnmorskan för oss mammor som inte är så jättebra. Så när jag var här så var det en barnmorska jag pratade med, hon skulle vara där två veckor och en annan jag fick tid hos två veckor och så en annan som skulle komma efter henne i två veckor, säger Alma till P4 Västmanland.

Efter förlossningen så har det varit svårt för Alma att få en tid hos en barnmorska på vårdcentralen i Hallstahammar. När det är svårt att få tag i en barnmorska på vårdcentralen och mödravårdscentralen så åker man istället in till sjukhuset och kvinnokliniken, säger Alma.

– Jag har efter att jag har fött honom sedan april, försökt att få tag i en barnmorska för att lägga in en spiral. I sex månader nu! Det har inte funnits någon tid alls för det.

– Jag vet många vänner som har försökt och fått åka till Västerås för det. Det är inte riktigt värt och då måste man betala på kvinnokliniken och här är det gratis och det är så nära, säger Alma.

Landstinget Västmanland och vårdcentralen i Hallstahammar har just nu ute en annons om att man söker barnmorskor till vårdcentralen och ungdomsmottagningen. Ansökan ska vara inne senast 5 oktober.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".