David Liderfelt, projektledare för Mälarens Vattenförbund med säte i Västerås
1 av 2
David Liderfelt, projektledare för Mälarens Vattenförbund med säte i Västerås
Algblomning i Västerås småbåtshamn 22 september
2 av 2
Algblomning i Västerås småbåtshamn 22 september

Nytt stort EU-projekt för bättre vatten i Mälaren

"Vi vill kunna bada utan att vara rädda för giftig algblomning"
1:51 min

Mälarens vatten måste bli bättre. Ni kanske har sett den gröna sörjan ner i Västerås hamn? Därför har Mälarens Vattenvårdsförbund med säte i Västerås nu ansökt om en pengar till ett stort EU-projekt för bättre vatten.

David Liderfelt är Mälarens Vattenvårdsförbunds projektledare och tillika en av initiativtagarna till att söka pengarna.

– Vi har sökt det här för att vi ser att det behöver göras mer åtgärder än vad som görs för att nå den status i vattnet som vi ska ha.

David Liderfelt konstaterar att Mälaren är en övergödd sjö och räknar upp några orsaker:

– Det är för mycket näringsämnen som har kommit till från dagvatten, avloppsvatten och jordbruksmark med mera.

Han konstaterar samtidigt att situationen idag ändå är bättre än vad den var på 60-talet. Men långt ifrån bra. Liderfelt har ett mål:

– Vi vill äta fisk som är hälsosam och fri från gifter, vi vill kunna bada utan att vara rädda för giftig algblomning eller bakterier och annat och vill också ha en trygg dricksvattenförsörjning.

I över två år har Vattenvårdsförbundets tillsammans med Vattenmyndigheten för Mälardalsregionen jobbat med att söka det här stora projektet från EU: LIFE IP Rich Waters.

Totalt är budgeten nästan 300 miljoner kr, fördelat på många parter och sju år. Elva kommuner och flera länsstyrelser i Mälardalsregionen är inblandade och projektet ska täcka hela Norra Östersjöns Vattendistrikt.

David Liderfelt berättar hur det i stora drag kommer gå till om man får pengarna.

– Dels kommer vi att jobba mycket med att förbättra samarbetet mellan de olika aktörerna som jobbar med vattenfrågor. Dels kommer vi att göra konkreta åtgärder som till exempel vattenparker och våtmarker, skapa vandringsvägar för fisk, mäta miljögifter och skaffa oss mer kunskaper om det.

Hur stor sannolikhet är det att ni får pengarna från LIFE IP RICH WATERS?

Vi är väldigt nära. Vi har inte fått kontraktet än men vi är i slutfasen. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".