Rebecca Anserud.
Rebecca Anserud. Foto: Andreas Gradin/Fotonord

Rebecca Anserud: Vi måste prata mer om psykisk ohälsa

"Se aldrig en människa som hopplös"
2:58 min

Rebecca Anserud var 15 år när hon drabbades av en djup depression - först fem år senare fick hon diagnosen biopolär sjukdom. Idag är hon 28 år och föreläser om sin sjukdom. Igår var hon i Västerås.

Rebecca Anserud är författare till boken Ett bipolärt hjärta som handlar om hur det är att leva med sjukdomen. Hon har också hunnit med ett hundratal föreläsningar. Igår var hon på stadsbiblioteket i Västerås för att sprida kunskap.

Hur är det att vara bipolär?

– Det är olika för olika personer. Men helt kort kan man säga att man pendlar mellan perioder av depressioner och uppåtvarvade perioder som hypomani och mani. 

Jag vill få fram att ingen är hopplös, följ dina drömmar och livet är inte över

Rebecca berättar att kunskapen om bipolär sjukdom visserligen har blivit bättre men hon tycker att det är viktigt att nå ut till fler.

Vilket är då det viktigaste budskapet som du vill lyfta fram när du föreläser?

– Skäms inte, och livet är inte över för att du drabbats av psykisk ohälsa. Många tror det, jag trodde det. Se aldrig en människa som hopplös.

– Jag vill få fram att ingen är hopplös, följ dina drömmar och livet är inte över, säger Rebecca Anserud.

Mer om Rebecca Anserud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".