Foto: Stefan Lanehed/P4 Västmanland
Återbruket på Bäckby

Vanligaste missen du gör på återbruket

Gunnar från Vafab Miljö: Vanligaste felen som vi upptäcker är...
0:22 min

Idag, den 29:e september, är det återvinningens dag. Gunnar Weiring från Vafab Miljö berättar om det vanligaste felet vi gör och det konstigaste de fått in på återbruken. 

I fjol hade återbruken i Västerås kommun 1,9 miljoner besökare. Men trots att det verkar finnas en vilja och ett behov av återvinning och miljötänk så finns det mer att göra, enligt Gunnar Weiring från Vafab Miljö. 

– Tittar man på hur det såg ut 1950 så hade vi ungefär 50 kilo avfall på person och år, idag är den siffran uppe på 400-500 kilo per person och år, och det ger ju ett behov av att göra någonting vettigt med de här sakerna. 

För mig är det återvinningens dag varje dag

Tidningar och kartonger är bland det absolut vanligaste återbruken får in i Västerås kommun. Men det finns även andra, lite mer udda, saker som Vafab får ta emot. 

– Det konstigaste jag varit med att få in är en större del av en fartygsmina från andra världskriget. Det va en äldre farbror som hade haft den i sin källare och man törs ju inte tänka vad om hade kunnat hända om den hade exploderat där i källaren men han hade haft den där, säger Gunnar Weiring, utvecklare på Vafab Miljö. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".