Ulrika Gustafsson, stadsarkivarie på Västerås Stad
Ulrika Gustafsson, stadsarkivarie i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

E-arkiv ska underlätta för västeråsare att hitta information

"Ditt gamla skolbetyg till exempel"
1:38 min

På stadsarkivet i Västerås pågår just nu ett arbete med att införa e-arkiv, där man ska kunna hitta information på ett lättare sätt än idag.

– Det kommer att innebära för västeråsarna att du kommer att kunna söka i stadsarkivets samlingar på ett enklare sätt, säger Ulrika Gustafsson och fortsätter:

– Du kommer att kunna hämta information, ditt gamla skolbetyg till exempel eller din elevhälsovårdsjournal kommer du via en e-legitimation att kunna komma åt i de här samlingarna.

I e-arkivet ska man lagra alla de handlingar som finns digitalt inom Västerås Stad och som ska bevaras för framtiden.

Idag finns den här informationen utspridd på olika förvaltningar och så har stadarkivet en dataserver i källaren där digital information lagras, men den är inte helt lätt att söka information i.

– Den servern är ju... ja, osynlig och oåtkomlig för de flesta. Vi vet ju att den finns på stadsarkivet och självklart lämnar vi ut handlingar från den idag också men för den vanliga medborgaren, för medarbetarna i staden så känner man ju inte till det här så med e-arkivet kommer ju det att bli mycket öppnare och synligare, säger Ulrika Gustafsson.

I e-arkivet ska man samla den digitala informationen och göra den mer sökbar, men det kommer att ta ett tag innan det är klart.

– Nu under hösten kommer vi att ha ett införandeprojekt fram till årsskiftet och sedan kommer vi att fortsätta att föra in material i e-arkivet så jag törs inte utlova exakt när man kommer att kunna hämta sitt skolbetyg. Men vi är ju också angelägna om att få det här på plats så fort som möjligt, så att... under de kommande åren, säger Ulrika Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".