Christer Gardell
Christer Gardell. Foto: Cevian Capital

Gardell ger inte upp planen att stycka ABB

"Bolaget är onödigt trögstyrt"
1:18 min

I morse meddelade ABB:s ledning att den inte tänker göra sig av med sin kraftdivision Power Grids, som har 5 000 anställda varav 1 000 i Västerås. Men affärsmannen Christer Gardell ger inte upp sitt försök att stycka av kraftdivisionen från ABB.

Genom sitt bolag Cevian Capital är Christer Gardell näst största ägare.

– Vi tycker att ABB har en konglomeratsstruktur som gör att bolaget är onödigt trögstyrt och byråkratiskt, säger han.

– Vi menar att Power Grids, som är ett stort bolag, skulle kunna må bättre av att vara ett självständigt börsnoterat företag med en fokuserad ledning och en egen styrelse.

Tänker du fortsätta att försöka driva frågan om att stycka av Power Grids från ABB?

– Vi är ju den näst största ägaren i bolaget så det här är en väldigt viktig investering för oss. Och vi är engagerade i att göra ABB så starkt som möjligt, säger Christer Gardell.

– Vi delar inte de slutsatser som ledningen presenterade i dag, utan vi kommer självklart att sätta ett hårt krav på styrelse och ledning att de verkligen presterar ordentligt här nu. Vi har en väldigt stark uppfattning i frågan och den kommer vi inte att sluta driva.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".