Rivningsarbete på Södra Björnö.
1 av 3
Rivningsarbete på Södra Björnö. Foto: Liselotte Mellesmo. Sveriges Radio.
Thomas Pennanen från Fastighetskontoret i Västerås.
2 av 3
Thomas Pennanen från Fastighetskontoret i Västerås. Foto: Liselotte Mellesmo. Sveriges Radio
Rivningsarbete på Södra Björnö.
3 av 3
Rivningsarbete på Södra Björnö. Foto: Liselotte Mellesmo. Sveriges Radio.

Stugorna på Södra Björnö snart ett minne blott

1:01 min

58 stugor har tagits bort och nu återstår bara ett par byggnader. Men det har varit en del problem för arbetarna.

Det är Personalstiftelsen Södra Björnö på ABB som i februari lämnade in en ansökan om att få riva stugorna, som är i dåligt skick.

Hyresgästerna sades upp och nu är rivningen i full gång, men det har varit en del problem på vägen berättar Thomas Pennanen på Teknik och Projekt hos Fastighetskontoret i Västerås.

– Det har oftast varit folk som varit inne på området och rivit i containrarna och kastat ut det man hade lagt i dem. Det har legat saker på marken som man fick slänga tillbaka på morgonen, berättar han.

Var det för mycket användbart kvar av stugorna när man slog ner dem?

– Vi valde tidigt att inte hägna in, utan ha det öppet för att visa vad vi höll på med. Men det kanske är en lärdom vik skulle ha tagit, att hägna in eller gjort så att man inte kunde komma åt det som legat här.

Thomas Pennanen berättar att sex av stugorna gått till campingen på Johannisberg, och att tre stugor hamnar på Vallby friluftsmuseum. 

– Men för allmänheten blir det nu att vi får ett öppet område, man kommer att kunna gå här sjönära, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista