Det nya väghindret på Björnövägen i Västerås.
Det nya väghindret på Björnövägen i Västerås. Foto: Helena Lund

Fallucka nytt farthinder i Västerås

"En liten lucka fälls ner"
0:56 min

I Västerås finns idag ett ovanligt farthinder på Björnövägen vid Kunskapsskolan. Farthindret "Actibump" fungerar som så att en fallucka fälls ner några cm och det smäller till i bilen om man kör för fort.

Hastigheten på vägsträckan där farthindret är placerad har sänkts till 30 kilometer i timmen och platsen vid en skola är lämplig, säger Charlotte Edberg trafikplanerare Västerås stad.

– Vi har en ganska svår plats här med tanke på att det är mycket tung trafik och mycket busstrafik. På sådana platser vill vi inte ha alltför mycket farthinder eftersom det är yrkeschaufförer. Dom blir påverkade av att "guppa" hela dagarna. Håller man hastigheten behöver man inte köra i något gupp, säger Charlotte Edberg till P4 Västmanland.

Vad händer då om man inte håller hastigheten?

– Håller man inte hastigheten. Då är det en liten lucka som fälls ner. Det blir en kant på fem centimeter som bilen kör emot och det kommer att smälla till och det känns obehagligt.

Hur är det med bilen då, kan den bli skadad av den här typen av väghinder?

– Har man en bil som gått igenom en kontrollbesiktning så är det inga problem att köra över det här farthindret, säger Charlotte Edberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".