Ulrika Stefansson, projektledare på Västerås stad, Anna Forsström, verksamhetschef på Hagalidsgården, Erika Barreby, strateg på sociala nämndernas stab.
Ulrika Stefansson, projektledare på Västerås stad, Anna Forsström, verksamhetschef på Hagalidsgården och Erika Barreby, strateg på sociala nämndernas stab. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Nattkameror testas på äldreboende i Västerås

"Ibland tror de att vi är inbrottstjuvar"
1:38 min

Ett äldreboende i Västerås, demensboendet Hagalidsgården, kommer under ett år att testa att ha kameror i äldres rum för att ha tillsyn på natten. 

Projektet görs ihop med Västerås stad och om det faller väl ut kan det komma att införas på fler äldreboenden.

Inom Västerås stad har man jobbat i många år med äldre och ny teknik och just nattkameror finns redan hos en del äldre inom hemtjänsten.

– Inom hemtjänsten har vi haft det under en lång tid och vi har sett väldigt positivt på det och de som har använt det upplever att man får en bra natt, man blir inte störd på natten utan har en god natts sömn, säger Erika Barreby, strateg på sociala nämndernas förvaltning.

Under ett år ska man nu testa nattkameror på äldreboendet Hagalidsgården. Än så länge håller man på och utbildar personalen, kamerorna har inte satts upp än.

Tanken är att personalen istället för att öppna dörren och titta till de äldre på natten ska kunna trycka på sin mobil och så visas en bild från nattkameran under några sekunder. Ingenting filmas eller sparas.

Den personliga integriteten då? Inom hemtjänsten är det upp till de äldre själva om de vill ha en kamera, men på Hagalidsgården där de boende är dementa är det svårt att veta vad de äldre själva tycker.

Därför kommer man istället att göra en individuell bedömning av vilka som ska ha kamera och vilka som inte ska ha det, berättar Ulrika Stefansson, som är projektledare på Västerås stad:

– Personer med demenssjukdom kan ju ha svårt att ge sitt uttryckliga samtycke och när det gäller det här nya arbetssättet som vi ska prova så är det det tvärprofessionella teamet – sjuksköterskan, fysioterapeuten, arbetsterapeuten och kontaktmannen – som ska göra en bedömning kring vilket tillsynsbehov personen har.

Hagalidsgårdens verksamhetschef Anna Forsström tror att det kommer att betyda fördelar för de äldre: 

– Vi är jätteglada att få möjligheten att prova det här då vi verkligen kan se behovet och har ju sett sedan länge att vi kanske stör våra äldre på natten, att fallrisken ökar när vi väcker dem och vi har ju också personer med en demensdiagnos vilket gör att när vi kommer in så är det inte alltid de vet om det är dag eller natt, om det är dags för frukost eller ibland tror de att vi är inbrottstjuvar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".