Maten har blivit billigare, enligt PRO:s undersökning

Maten har blivit billigare

Varje år undersöker Pensionärernas Riksorganisation, PRO, vad maten kostar i livsmedelsbutiker runt om i Sverige.

Enligt årets kontroll har matpriserna har sjunkit sedan i fjol.

Sedan förra året har matpriserna i Västmanland sjunkit med 6 procent, att jämföra med riksgenomsnittets sänkning på 3 procent.

Västmanland hamnar som åttonde billigaste av 23 distrikt i landet.

- Det är ju jättebra för oss konsumenter naturligtvis. Vi är glada för det, säger Gun Rautio, ordförande för PRO i Västmanland.

PRO har också jämfört lågprisvarorna i olika butiker. På en varukorg för nästan 900 kronor skiljer det knappt en tia mellan billigaste och dyraste kedja.

- Jag tror inte man åker till Willys eller Lidl för att de är tio kronor billigare, utan jag tror att man tittar mycket på kvaliteten.

Gun Rautio är förvånad att det inte skiljer mer i pris mellan lågprisvarorna:

- Ja, när Lidl kom tänkte man ”här har vi nu en ännu billigare”. Men jag har märkt att det är inte så mycket som skiljer.

- Sedan ska vi vara rädda om våra småbutiker runt omkring också. De ligger ofta högre än andra, men de behövs, de också.

- Att folk som inte har möjlighet att åka till stormarknader ska kunna ta sin rullator och gå till sin närbutik. Det är jätteviktigt, säger Gun Rauito till P4 Västmanland.

Enligt undersökningen är maten billigast i Halland och dyrast i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".