Vårdcentralen Hallstahammar
1 av 2
Vårdcentralen Hallstahammar Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Yvonne Blücher.
2 av 2
Yvonne Blücher verksamhetschef vårdcentralen Hallstahammar. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Många stafettläkare i Hallstahammar

"De byter hela tiden, det är inte samma läkare"
1:46 min

I mars nästa år lägger Praktikertjänst ner sin vårdcentral i Kolbäck. Kolbäcksborna hänvisas till vårdcentralen i Hallstahammar - men där är det också läkarbrist.

Kolbäcks vårdcentral har svårt att få tag på fasta läkare.

Likadant är det på vårdcentralen i Hallstahammar, som är landstingsdriven. Där ska det finnas fem familjeläkare, men idag är bara en läkare fast anställd, resten är stafettläkare.

Att möta nya stafettläkare är inte populärt bland patienterna.

– Nu är det jättesvårt. De byter hela tiden och det är inte samma läkare, säger en anonym Hallstahammarsbo till P4 Västmanland.

Att träffa nya stafettläkare är vad boende i Hallstahammar under flera år har fått vänja sig vid. Det verksamhetschef Yvonne Blücher försöker göra är att stafettläkarna ska stanna längre tid, när man nu inte lyckas anställa fler fasta specialistläkare i allmänmedicin.

– De vill inte ha en fast tjänst. Det handlar inte bara om pengar. Det handlar om annat också, det handlar väl mycket om att man vill vara ledig när man vill och jobbar man inom vården måste man ju dela på ledigheten. Så det är väl en frihetskänsla, säger Yvonne Blücher.

På vårdcentralen i Hallstahammar är idag 9 000 patienter listade.

Om ingen tar över vårdcentralen i Kolbäck efter Praktikertjänst så blir 5 000 Kolbäcksbor som är listade där hänvisade till vårdcentralen i Hallstahammar, där det alltså är lika svårt att få läkare att stanna.

– Vi tjänstemän vi jobbar på så gott vi kan med den här gruppen som jag ingår i med läkarförsörjning, säger Yvonne Blücher till P4 Västmanland.

Vad får ni för respons från politikerhåll?

– Ja, vad ska jag svara på det. Jag kan ju inte tycka att vi har fått så mycket respons från politiken, säger Yvonne Blücher.

En Hallstabo som P4 Västmanland träffade på samhället vill se mer åtgärder från ansvariga politiker:

– Det här systemet att man är här en kort tid och så slutar. Det är under all kritik. Man ska ha läkare på plats tycker jag.

– Nej, det är dåligt bemötande från start där på vårdcentralen. Jag tycker att de som bestämmer över det ska komma och lyssna på oss som bor här, vad vi tycker och tänker, för det funkar inte som det ska idag, säger Hallstahammarsbon, som vill vara anonym.

Vårdcentralen i Hallstahammar saknar inte bara familjeläkare, man har även svårt att rekrytera barnmorskor och får idag anlita hyrbolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".