Några barn använder surfplattor på en förskola.
Foto: Annika af Klercker / SvD / TT

Vill ha åsikter om framtidens förskola

Enkät på webben
1:49 min

Hur förskolan i Västerås ser ut om tio år, år 2026, är svårt att säga. Men kommunen testar nu ett nytt sätt för att få in åsikter och idéer från allmänheten om framtidens förskola. 

– Tanken är att vi ska få lite hjälp i våra egna tankar kring att jobba med utveckling av verksamheten när det gäller innehåll, lokaler och var vi ska placera våra förskolor. Det handlar också om vad jag tycker är viktigt när jag vill ha eller har mitt barn på förskolan, säger Yvonne Carehag Gustafsson som är verksamhetschef för förskoleverksamheten i Västerås.

Kommunen i Västerås ser nu en möjlighet att via stadens hemsida få in åsikter och idéer om hur framtidens förskola ska se ut. Det är en enkät med några frågor om hur förskolan ska se ut om tio år som den som vill kan fylla i.

Det handlar till exempel om idéer kring miljön utomhus och inomhus, personalens kompetens och var en förskola ska placeras.

Att planera var en förskola ska byggas kräver flera års planering. Men den största utmaningen är kompetensförsörjningen, säger Yvonne Carehag Gustafsson: 

– Vi saknar förskollärare i förskolan, även om Västerås om man ser över riket har en hög andel förskollärare inom den kommunala förskolan, men vi känner att vi har ett snäpp till. Vi behöver fler och det är stor konkurrens i landet.

– Sedan måste vi ju hinna att bygga nytt, det tar också sin tid. Det är ju i sig en utmaning. Men kompetensförsörjningen är den viktigaste utmaningen just nu. Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".