Mammografin/Bröstenheten.
1 av 2
Mammografin i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Marie Cederberg.
2 av 2
Marie Cederberg enhetschef bröstenheten. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Fler röntgenläkare behövs på mammografin

"Vi skulle behöva en läkare till på plats"
1:37 min

Cancerfonden har larmat om att det råder brist på radiologer och röntgensjuksköterskor. Även mammografin i Västerås saknar röntgenläkare.

Cancerfondens rapport visar att det saknas både bröstradiologer och röntgenssjuksköterskor och redan idag på påverkar det kvinnors möjlighet att undersöka sina bröst och upptäcka bröstcancer.

Även i Västmanland behövs fler radiologer, men trots brist på radiologer så ska det inte påverka verksamheten, säger Marie Cederberg, enhetschef på mammografin och bröstenheten på sjukhuset i Västerås.

– Bröstradiologer är det väldig brist på. Det fattas väldigt många bröstradiologer nationellt sett i Sverige idag, säger Marie Cederberg och tillägger:

– Vi har brist här i Västmanland också, men vi är ändå ganska bra bemannade, vi skulle behöva en läkare till här på plats, säger Marie Cederberg till P4 Västmanland.

Varje år kallas 28 000 kvinnor i Västmanland till mammografin på sjukhuset i Västerås. Det är vartannat år som kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till undersökning.

För att lösa bristen på bland annat röntgensjuksköterskor så jobbar även vanliga sjuksköterskor på avdelningen.

– Allmänsjuksköterskorna får arbeta på mammografin. Man ger dom då en utbildning i strålfysik, en strålskyddsutbildning och då får man behörighet att jobba med mammografi.

– Så vi har en mix, ungefär hälften är allmän och hälften är röntgensjuksköterskor. Det är brist på allmänsjuksköterskor också men vi har haft förmånen att få sökande när vi har tjänster ute, säger Marie Cederberg.

Det är aldrig så att ni ställer in undersökningar på grund av personalbrist?

– Det är väldigt sällan. Vi är de vi är och vi löser situationen för dagen. Om det är många sjuka så försöker vi så gott vi kan göra undersökningarna.

– Ibland händer det att våra apparater inte fungerar och det blir stillestånd. Då har vi vid några enstaka tillfällen fått lov att boka av patienter och boka in dom på en annan tid, säger Marie Cederberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".