Kontorsmiljö.
Allt vanligare att journalister samlas på centralorter. Foto: Hasse Holmberg/TT

Risk för medieskugga när reportrar lämnar landsbygden

"Blir mer journalistik från officiella källor"
1:25 min

Enligt Gunnar Nygren, professor i journalistik på Södertörns högskola, uppstår en viss medieskugga i mindre kommuner i landet när man koncentrerar reportrar till centralorter.


Igår stängdes VLT:s lokalredaktion i Hallstahammar. Reportrarna ska utgå från Västerås, liksom reportrarna på Sveriges Radio och Sveriges Television redan gör.

Men hur påverkas bevakningen när allt fler medier koncentrerar reportrarna till huvudorten? Vi ställde frågan till Gunnar Nygren, som är professor i journalistik vid Södertörns Högskola.

– Man försöker ju bevaka så gott man kan, men det är svårt att komma ifrån att om man hamnar några mil bort, så blir det ju ett större avstånd på så sätt att man mer sällan är på orten man bevakar, säger Gunnar Nygren.

Han säger också att mycket av bevakningen, där man koncentrerat bevakningen till huvudorter, tenderar att utgå från officiella källor.

– Som kommuner, polisen och företag.

Går det att prata om kommuner i medieskugga idag?

– Ja, det är medieskugga på så sätt att det på vissa håll är liten eller väldigt dålig bevakning. Västerås är ju välbevakat, men vad man ser i andra regioner är att när man stänger ner (redaktionerna, reds anm.) i kommunerna runt omkring, så koncentreras också mycket av bevakningen till centralorten.

Vilket ansvar har public service i det här?

– Ett jättestort ansvar. Public service är ofta är det enda alternativet till den stora dagliga tidningen, säger Gunnar Nygren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".