Skador på skogen i Nyhyttan efter branden. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio.
1 av 3
Skador på skogen i Nyhyttan efter branden. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio.
Foto: Matz Lundin
2 av 3
Foto: Matz Lundin
Författaren Sven Olov Karlsson gästade P4-mötet.
3 av 3
Författaren Sven Olov Karlsson. Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio.

Författare skriver reportagebok om skogsbranden

"Hur kunde en så liten arbetsolycka bli så stor?"
0:53 min

Sven Olov Karlsson förlorade det mesta av sin skog - 40 av 44 hektar - i hembyn Nyhyttan under den stora skogsbranden.

Nu har han fått Natur & Kulturs arbetsstipendium på 100 000 kronor för att skriva en reportagebok.

Norbergsförfattaren Sven Olov Karlsson skrev själv om branden i Expressen mer eller mindre i realtid; hans text om hur barndomstrakten brann ner publicerades 5 augusti 2014, dagen efter katastrofdagen då han tog sin familj och flydde från det brinnande området.

– Jag vill både skriva om själva händelsen, hur det var när det brann, och om de olika bakomliggande orsakerna. Hur kunde en så liten, alldaglig arbetsolycka bli så stor? Att det var så väldigt hett, torrt och blåsigt, det är naturen, men att brandkåren var svagt bemannad och dåligt organiserad, det är ingen naturlag, säger Sven Olov Karlsson, och nämner granskningar av hur räddningstjänsterna bantats på grund av politiska beslut.

– Det här är ju en händelse av en sån storlek att det kommer finnas fler stenar att vända på. Det är som om någon skulle fråga mig "varför ska du skriva en bok om andra världskriget? Det finns ju redan massor av böcker om det". Men det finns alltid mer att berätta.

Mer om Skogsbranden i Västmanland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".