British Aerospace ATP flygplan tillhörande NextJet.
Nextjetavtalet hemlighölls. Foto: Johan Nilsson / TT

Flygplatsbolagets styrelse riskerar åtal och skadestånd

"Ordföranden skrev under avtalet"
1:36 min

Den avgående styrelseordföranden för det kommunägda flygplatsbolaget i Västerås, Lena Söderberg (S), var den enda styrelseledamoten som hade full insyn i avtalet om den nya flyglinjen till Helsingfors. Övriga styrelseledamöter godkände avtalet trots att de inte hade fått läsa hela.

Nu säger Erik Nerep, professor i internationell handelsrätt vid Handelshögskolan i Stockholm, att Lena Söderberg riskerar åtal för att hon inte sett till så att de övriga styrelseledamöterna fick ta del av avtalet.

– Enligt aktiebolagslagen så har styrelseordföranden skyldighet att se till så att alla styrelseledamöter har tillgång till allt relevant material innan man fattar beslut, säger han.

Enligt Erik Nerep riskerar också styrelseledamöterna att få betala skadestånd för flygplatsbolagets förluster på grund av avtalet med Nextjet, eftersom de inte har satt sig in i avtalets utformning.

– Om man underlåter att kräva att få se avtalet så kan det bli skadeståndsskyldighet, säger han.

James Harrison (M), vice styrelseordförande i flygplatsbolaget Nya Västerås Flygplats AB, bekräftar att det bara är styrelsens ordförande Lena Söderberg som har sett avtalet.

– Hon skrev också under det, säger han till P4 Västmanland.

P4 Västmanland har bett Lena Söderberg om en kommentar. Hon väljer att svara via mail, och skriver:

"Beslutet fattades den 13 juli, vid ett extrainkallat styrelsemöte, där avtalet föredrogs i sin helhet och styrelsen gav ledningen direktiv att inleda slutförhandling, där bl.a. uppsägningsklausulen och codeshare med Finnair skulle tydliggöras.

När detta var genomfört beslutades att avtalet skulle skrivas under av två ledamöter. Styrelsen var beslutsmässig."

Lena Söderberg skriver till P4 Västmanland att detta är hennes svar och att hon inte har något att tillägga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".