Ägarna sköt till miljoner för att rädda Nextjet

1:14 min

I fjol tvingades de dåvarande ägarna till flygbolaget Nextjet, däribland hockeystjärnan Peter Foppa Forsberg, att låna ut 18 miljoner kronor till bolaget för att det skulle kunna betala sina räkningar.

Trots de ekonomiska problemen så skrev ändå det kommunägda flygplatsbolaget i Västerås ett avtal med Nextjet om den nya flyglinjen till Helsingfors.

Sammanlagt så gick Nextjetkoncernen med 85 miljoner kronor i förlust åren 2014 och 2015. Båda de åren hade koncernen en negativ soliditet och bolagsstyrelsen fick i uppdrag att upprätta en kontrollbalansräkning. Det är något som man enligt lagen måste göra när ett företags ekonomi är extremt ansträngd.

För att Nextjetkoncernen skulle kunna reda ut sina likvida problem så lånade ägarna ut 18 miljoner kronor 2005 och förberedde en ny kapitalinsats på 30 miljoner kronor i år. Men i somras så sålde de bolaget till Air Åland och till det finlandssvenska energiföretaget Katternö för fem miljoner kronor.

James Harrison (M) är vice styrelseordförande i flygplatsbolaget Nya Västerås Flygplats AB. Så här svarar han på frågan om flygplatsbolaget kontrollerade Nextjets ekonomi före avtalet om den nya linjen till Helsingfors tecknades:

- Jag förutsätter det med den upphandlingsprocess som pågick med stöd av stadshuset.

Känns Nextjet som ett stabilt bolag när det har de här ekonomiska problemen?

- Nextjet uppfyllde de villkor som vi hade i den offentliga upphandlingen och som vi fick stöd för från stadshuset. Det är allt som jag kan säga om detta.

Trots att bolaget har haft så svåra likviditetsproblem två år i rad så att ägarna har tvingats skjuta till pengar?

- Nextjet uppfyllde de kriterier vi hade i upphandlingen, säger James Harrison.

Nextjet skriver i ett mail att man har vidtagit omfattande och kostsamma omstruktureringsåtgärder och att "koncernbolagens ekonomi förbättras sakta men säkert".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista