Banan fairtrade rättvisemärkt fika
1 av 3
Ottar Kreamer är dagen till ära iklädd banankostym och har idag fullt upp med att sprida kunskap och bjuda på Fairtrade-choklad. Foto: Sveriges Radio
fika fairtrade
2 av 3
Miljö- och Hälsoskyddsförvaltningen fikar idag Fairtrade och har dessutom arrangerat en intern baktävling. Foto: Magnus Eriksson/Västerås stad
fika fairtrade
3 av 3
Deltagarna på årets Fairtrade-fika hugger in på gottigheterna. Foto: Magnus Eriksson/Västerås stad

Tusentals västeråsare fikar idag rättvist

"Bland annat hela stadhuset Fairtrade-fikar idag"
2:05 min

För åttonde året i rad samlas idag svenskar runt om för att fika Fairtrade-märkt. Drygt en halv miljon svenskar sluts upp på samma dag för att sprida kunskap och göra skillnad. Och västeråsarna är inte sämre.

– Västerås stad har som policy att allt kaffe, allt te, alla bomullsprodukter  med mera som köps in till Västerås stad ska köpas in Fairtrade-märkta eller åtminstone etiskt märkta, säger Ottar Kreamer som dagen till ära klätt upp sig i en banankostym. 

Bland annat är Miljö- och Hälsoskyddsförvaltningen på Västerås stad en av dem som nappat på att fika rättvist denna dag.

Naturligtvis borde man fika Fairtrade varje dag men vi vill uppmärksamma att hur viktigt det är när man handlar att köpa saker som inte utnyttjar människor i andra länder, säger Ottar Kreamer, Västerås stad.

Naturligtvis borde man fika Fairtrade varje dag.

Dessutom arrangerar en Miljö- och Hälsoskyddsförvaltningen en intern bakningstävling där deltagarna har i uppgift att baka något med så många Fairtrade-märkta ingredienser som möjligt. 

– Vi slår på lite extra idag, det är många av oss som tycker om att baka. Vi har två kategorier, dels "godast bakverk" som ska innehålla minst tre Fairtrade-ingredienser, men sen också "flest fairtrade-ingredienser i samma bakverk". Det ska bli väldigt intressant att se om nån lyckas få in svart- eller vitpeppar eller muskot och grejer, säger Ottar Kreamer.  

Otto berättar också att kommande vår kommer Västerås stad hålla en stor bakningstävling bland alla konditorier och bagerier i Västerås, på just Fairtrade-tema.

Fem bakverk deltog i Miljö- och Hälsoskyddsförvaltningens interna baktävling men vem som vann är vid skrivande stund inte avgjort. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".