Sundbo-rymmaren inför rätta

Ska 18-åringen som för en månad sedan - under uppmärksammade former - rymde från det slutna ungdomshemmet Sundbo utanför Fagersta, dömas till vård eller fängelse?  Åklagaren och försvararen hade olika åsikter vid fredagens rättegång.

I Västmanlands tingsrätt i Västerås hölls idag rättegången mot den 18-åring som är dömd för dubbelmordet uppe på Hallandsåsen, och som för en månad sedan rymde från ungdomshemmet Sundbo utanför Fagersta.

Hans jämngamle kompis, som hjälpte honom att rymma, stod också inför rätta.

Rymningen började med att 18-åringen hoppade in sin medhjälpares bil, och de försvann från ungdomshemmet.

Men två av vårdarna tog upp jakten. När de kom ifatt rymmarbilen vevade 18-åringen ner fönsterrutan, sträckte ut en tårgaspistol och avlossade ett skott.

Här går uppgifterna isär.

Vårdarna säger att rymlingen siktade mot deras bil när han sköt, medan 18-åringen säger att han sköt rakt upp i luften.

Men hur det än var så fanns det aldrig någon kula i pistolen som skulle ha kunnat skada vårdarna.

De två vårdarna saktade därefter in och inväntade polis, medan rymlingen och hans medhälpare fortsatte, kraschade med bilen och senare greps vid Virsbo Bruk, efter en omfattande polisinsats.

Under rättegången idag sade de åtalade att rymningen var spontan och oplanerad. De hade bara med sig 117 kronor i kontanter och 5-10 liter bensin i tanken.

18-åringen sa också att om han kommer tillbaka till Sundbo är det mycket möjligt att han rymmer igen.

Det är en av anledningarna till att åklagare Carl-Johan Norström tycker att 18-åringen bör placeras i fängelse, istället för att komma tillbaka till Sundbo.

- Eftersom han har fyllt 18 år, och den slutna ungdomsvården verkar ju inte fungera. Och så har han rymt flera gånger; han är ju omplacerad till Sundbo från ett annat hem, då han rymde från det första hemmet, säger Norström till P4 Västmanland.

18-åringens försvarare, avdokat Thomas Carlstedt, håller inte med om fängelsestraffet:

- Det kan det inte bli tal om. Han sitter ju på sluten ungdomsvård, då kan han inte sitta i fängelse.

Åklagaren vill att båda döms för hot mot tjänsteman och vapenbrott, och att medhälparen även döms för främjande av flykt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".