Bombardier i Västerås / Foto: Patrik Åström SR
Bombardier i Västerås / Foto: Patrik Åström SR

Stora neddragningar väntar på Bombardier

"Vi måste ständigt anpassa kostnaderna"
0:43 min

Den kanadensiska flygplans- och tågtillverkaren Bombardier, med verksamhet i Västerås, ska på global nivå göra sig av med 7 500 anställda på två år. Hur många av Bombardiers 1 800 anställda i Sverige som berörs är oklart.

– Det går i dag inte att säga vilka och hur många - om så är fallet - som berörs i Västerås, säger Pär Isaksson, presschef på Bombardier i Sverige.

Kan det bli fråga om uppsägningar i Sverige och Västerås?

– Det finns ingen anledning att spekulera. Inom industrin går det upp eller ned och vi lever på en världsmarknad med utomordentligt tuffa förutsättningar, säger Pär Isaksson till P4 Västmanland.

Med nedskärningen minskar Bombardier sin personalstyrka med cirka tio procent globalt.

Det är den andra personalminskningen som aviseras av Bombardier i år. Även i februari lanserades ett sparpaket, enligt vilket tio procent av personalen skulle bort.

I Sverige tillverkar Bombardier i första hand signalsystem och driv- och styrsystem till höghastighetståg och tunnelbanor. Och enligt Bombardier kommer två tredjedelar av neddragningarna att ske inom just järnvägsdivisionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".