På bröstenheten i Västerås.
1 av 3
På bröstenheten i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Mona Johansson Skinnskatteberg.
2 av 3
Mona Johansson från Skinnskatteberg går på mammografi. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Marie Cederberg.
3 av 3
Marie Cederberg enhetschef bröstenheten. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Yngre kvinnor sämre på att gå på mammografi

"Äldre kommer i högre utsträckning"
1:47 min

Kvinnor under 50 år är sämre på att gå på mammografi. Det är även något färre kvinnor i norra delen av Västmanland som kommer på hälsoundersökningen.

I den norra länsdelen så är det något färre kvinnor mellan 40 och 74 år som kommer till bröstenheten/mammografi på sjukhuset i Västerås.

Avståndet kan spela roll, men för Mona Johansson från Skinnskatteberg är samåkning ett sätt att göra det lättare.

– Vi brukar vara två-tre kvinnor som försöker få en tid samtidigt och så samåker vi, säger Mona Johansson.

Av 100 kvinnor i Västmanland som kallas till mammografi så är det 15 kvinnor som av olika anledningar inte dyker upp. Det finns skillnader i länet.

I den norra länsdelen ligger deltagandet under 80 procent.

Det man också kan se är att yngre kvinnor i länet är sämre på att delta, enligt Marie Cederberg, enhetschef på bröstenheten/mammografi på sjukhuset i Västerås.

– Äldre 50 år och uppåt, de kommer i lite högre utsträckning, säger Marie Cederberg till P4 Västmanland.

–  Vi har tittat på Västerås kommun och i vilken församling man bor i. Lundby, Skärke och Gideonsberg ligger lite lägre i deltagarfrekvensen. Barkarö, Dingtuna och Kungsåra ligger högst.

– Men även de som ligger lite lägre kommer ändå upp i 80 procent, säger Marie Cederberg.

Avstånd och sämre kommunikationer kan också påverka deltagandet. Men avståndet får inte Ulla Nordström i Skinnskatteberg att avstå från hälsoundersökningen.

En undersökning som sedan 1 juli i år är gratis i hela landet.

– Ja, det är en bit till Västerås. Men jag har ändå haft mycket längre att åka. Jag kommer från en liten fjällby, Klimpfjäll som ligger ovanför Vilhelmina i Västerbottens län. Då hade jag 12 mil att åka enkel väg för mammografi. Men det gjorde jag i alla fall.

– Nu tycker jag att jag har närmare att åka. Det var ju så, skulle jag till ett lasarett, då hade jag 24 mil enkel resa att åka. Så det var ju 48 mil om man skulle göra något med ögon eller med tänderna.

Hur tar du dig in till Västerås?

– Då åker jag bil. För nu har dom dragit in bussen. Så länge man har bil och kan åka då är det bra. Annars är det till att åka till Köping och ta sig in därifrån, säger Ulla Nordström till P4 Västmanland..

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".