Västmanlands tingsrätt. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Västmanlands tingsrätt tingsrätt ska besluta om det blir gravöppning eller inte. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Tingsrätten har beslutat om gravöppning

Åklagare Jessica Wenna: Mycket ovanligt
1:43 min

Åklagaren lämnade idag in en begäran om att öppna graven i fallet med den man som hittades död i Hjälmaren i augusti förra året, och tingsrätten har beslutat att graven får öppnas.

Åklägarna lämnade idag in begäran om gravöppning till Västmanlands tingsrätt.

Det gäller alltså den man som hittades död i Hjälmaren i augusti förra året. Det finns misstankar om att han blivit mördad. 

I den begäran som tingsrätten har fått in yrkar åklagaren att domstolen beslutar att mannens kropp, som är gravsatt, ska tas omhand för rättsmedicinsk undersökning.

– Vi anser att en rättsmedicinsk undersökning är av väsentlig betydelse för utredningen, säger kammaråklagare Jessica Wenna till P4 Västmnanland.

Orsaken är att man kan göra fler provtagningar som inte gjorts tidigare, enligt Wenna:

– Vi har varit i kontakt med rättsläkare som bedömer att man kan få fram mer information från kroppen än vad vi har i dag.

Att göra en gravöppning är mycket ovanligt i Sverige, enligt Jessica Wenna.

Nu har Västmanlands tingsrätt beslutat att graven får öppnas och kroppen tas om hand för rättsmedicinsk undersökning.

Tingsrätten skriver i sitt beslut att det kan misstänkas att mannens död har "samband med ett brott för vilket det inte är föreskrivet lindrigares straff än fängelse i ett år, i detta fall mord, och en rättsmedicinsk undersökning av kroppen av xxx kan antas vara av väsentlig betydelse för utredningen".

Mannen var make till den 41-åriga kvinna som sitter häktad misstänkt för mord på sin far och mordförsök på sin mor i Arboga i augusti i år.

Även en 18-årig man sitter häktad misstänkt för mord och mordförsök.

Mer om Sommarstugemorden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".