Lena Tysk, chef för utvecklingscentrum Mitt och nationellt ansvarig för trafikpolisen
1 av 2
Lena Tysk, polisområdeschef i Västmanland, anmäler sig själv. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio.
Lokalpolisområdeschef Agneta Kumlin
2 av 2
Lokalpolisområdeschef Agneta Kumlin ska ha blivit dödshotad av sin chef Lena Tysk. Foto: Liselotte Mellesmo/Sveriges Radio.

Polischef anmäler sig själv

Polisområdeschefen Lena Tysk i Västmanland har idag anmält sig själv till polisens särskilda utredningar. Detta efter SVT Västmanlands rapportering om att hon dödshotat lokalpolisområdeschef Agneta Kumlin.

Lena Tysk skriver i ett pressmeddelande att hon gjort anmälan kring uppgifter i media om att hon påstås ha riktat hot mot en chef inom polisområdet, och hon vill inte kommentera frågan ytterligare med hänvisning till utredningen.

Det var SVT Västmanland som tidigare avslöjade att lokalpolisområdeschefen i Norra Västmanland, Agneta Kumlin, hotades av sin chef för att hon kritiserade den kommande nyorganisationen av polisen.

Agneta Kumlins chef, Lena Tysk, ska enligt SVT:s källor ha sagt att "Har du pratat om det här i media är du död".

Flera poliser ska oberoende av varandra ha bekräftat att det var just så Tysk uttryckte sig, enligt SVT. 

Regionpolischef Carin Götblad välkomnar Lena Tysks beslut att anmäla sig själv:

– Meddelarfriheten är en grundbult i vår demokrati. Därför är det bra att vi låter en åklagare bedöma denna anmälan. Jag kommer fortsatt att ha en löpande uppföljning kring situationen i Västmanland, säger Carin Götblad i ett pressmeddelande.

Lena Tysk kommer att fortsätta i sin tjänst under utredningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".