Glädje i Haraker över friskola i byn

I byn Haraker utanför Västerås är många glada idag. Byn ser nämligen ut att få en skola till hösten, trots allt. Detta sedan Länsrätten i Stockholm nu sagt ja till att en friskola ska få starta.

Kommundelsnämnden i Skultuna fick alltså ingen framgång med sitt överklagande av Skolverkets tidigare klartecken.

Kerstin Rossgård är en av de föräldrar i Haraker som är glada idag:

- Det är ju lysande, bättre än så kan det inte bli!

Kerstin Rossgård tycker att Olympica med sin inriktning på idrott, lek och rörelse passar bra i Haraker.

- Dels vad vi föräldrar tycker är väldigt sunt och dels för att den passar i den omgivning den kommer att hamna i så fall, säger Kerstin Rossgård till P4 Västmanland.

Det var när den kommunala skolan i Haraker lades ner av besparingskäl som föräldrarna ville starta en friskola med hjälp av det privata företaget Olympica AB.

Men Skultuna kommundelsnämnd har hela tiden varit emot idén, och det är möjligt att de kommer att fortsätta överklaga, den här gången till Kammarrätten.

Men Lillemor Gunnarsson, huvudman på Olympica AB, är hoppfull:

- Skolan ska ju starta i augusti nu, så det kommer inte att ta lång tid. Vi kommer att hinna!

Lillemor Gunnarsson har tidigare startat en Olympica-skola i Hedemora så hon är säker på att de kommer hinna till hösten.

Hon tror att det kommer att gå bra för friskolan i Haraker men menar att de måste lägga sig på en nivå som passar en liten by.

30 elever har ansökt om att börja på skolan, och Lillemor Gunnarsson tycker att framtiden för Olympica i Haraker ser ljus ut.

- Det finns ett underlag för framtiden också, ett intresse. Föräldrar till yngre barn har anmält dem till skolan, säger Lillemor Gunnarsson till P4 Västmanland