Jonna håller för näsan
Många undrade vad det var som luktade så fränt i Västmanland. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Varför luktade det kattpiss igår?

BillerudKorsnäs pappersbruk: Vi kan inte säkerställa det men inte heller utesluta det
1:20 min

Igår kände många lukten av kattpiss i Västmanland. Vi sökte svaret och spåren ledde flera mil bort - till pappersbruket i Frövi.

P4 Västmanlands lyssnare hörde av sig med teorier.

I de kommentarer som kom in på vår Facebooksida så var det många katter i Västmanland som igår blev oskyldigt anklagade för att sprida mindre angenäma lukter. Enligt Lisa Frost, meteorolog på SMHI, hade vi igår västliga vindar som kunde vara en bidragande orsak till at lukten kunde komma långt bort ifrån.

Dessutom hade vi ett väderfenomen som bildade ett lock över Västmanland, och det gjorde att gaser och andra lukter kunde spridas lånt och lågt istället för att spridas uppåt.

Var på Hälla och det luktade kattpiss. Kommer hem och kliver ur bilen och det luktar fortfarande kattpiss. Började undra om det satt nåt i min näsa...

Sofia Collén, kommunikationsansvarig på BillerudKorsnäs pappersbruk i Frövi kunde inte med säkerhet säga att urinlukten kom från dem, men kunde inte heller utesluta det:

– Den kan uppstå i samband med sulfatmasseprocessen, alltså massan man använder till kartong. 

Dessutom berättade hon att man har haft ett underhållsstopp och i samband med att man startar om fabriken finns det risk att det kommer ut mer lukt.

Ammoniak utsläpp kanske?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".