Polisemblem.
Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Professor kritiserar systemet för internutredningar

"Smink och kosmetiska och kommunikationsdirektörer"
1:01 min

Västmanlands polisområdeschef Lena Tysk fortsätter sin tjänst medan internutredningen mot henne pågår, och så brukar det vara i Sverige, enligt Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Västmanlands polisområdeschef Lena Tysk ska ha riktat hot mot polisens lokalområdeschef Agneta Kumlin i Sala.

Efter att Kumlin kritiserat polisens nya organisation ska Lena Tysk - enligt SVT Västmanlands källor - ha sagt: "Har du pratat om det här i media är du död".

Västmanlands polisområdeschef Lena Tysk anmälde sig sedan själv till polisens särskilda utredningar, men hon kommer att fortsätta i sin tjänst under utredningen och så brukar det vara i Sverige, enligt Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– I Sverige är det normalitet, i andra civiliserade länder oftast uteslutet.

Varför är det så i Sverige då?

– Ja, det är väl en fråga som man bör ställa sig. Det kanske säger någonting om vårat land och hur det fungerar här. Krav på förändringar av den svenska internutredningsverksamheten började redan 1998-99 från dåvarande Justitiekanslern, och vi har inte fått någon förändring.

Vad säger du då i egenskap av professor i rättsvetenskap om hanteringen i just det här fallet?

– Ja, den svenska internutredningsverksamheten har ju blivit som så väldigt mycket annat i Sverige att man har smink och kosmetiska och kommunikationsdirektörer och så slätar man över och så skjuter man det framåt i tiden och så hoppas man att det ska rinna ut i sanden bara. Vi får ingen verklig förändring, säger Dennis Töllborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".