Kent Ackholt, ombudsman på LO, och Ann-Kari Edenius, förbundsdirektör Bemanningsföretagen.
Kent Ackholt, ombudsman på LO, och Ann-Kari Edenius, förbundsdirektör för Bemanningsföretagen. Foto: Erik Cronberg och Helena Lund/Sveriges Radio

Kollektivavtal för bemanningsföretag kan komma skrivas om

"Vi går snart in i en ny avtalsrörelse"
1:52 min

Det kan bli aktuellt att skriva om LO:s kollektivavtal med bemanningsbranschen, efter P4 Västmanlands granskning om så kallade studentanställningar.

Det handlar om återkommande anställningar över dagen som skulle vara ett undantag för exempelvis studerande - men som blivit vanligt förekommande på vissa områden.

– Vi går snart in i en ny avtalsrörelse, och är det så att det finns en uppbyggd problematik med detta så kommer väl möta vår motpart med sådana krav på förändringar i de här delarna, säger Kent Ackholt som är ombudsman med ansvar för bemanningsavtalet på LO.

– Vi har haft det här avtalet sedan år 2000 och det behöver fortfarande snidas in så att det blir bra dels för företagen, men framför allt för de anställda - det är det vi kämpar för.

Paragrafen i bemanningsavtalet som tillåter att personer med en annan huvudsaklig sysselsättning kan få gå på ett obegränsat antal timkontrakt har funnits sedan år 2000 men har kommit att användas i allt större omfattning.

Företag som specialiserat sig på så kallad studentbemanning har vuxit kraftigt, och inhyrd personal på till exempel lager utgörs ofta till stor del av denna typ av anställda. Det handlar i dessa fall huvudsakligen om personer långt från arbetsmarknaden, främst med utländsk bakgrund.

P4 Västmanlands granskning visar också att det förekommer att man går olika kurser enbart för att få jobba på det här sättet, eller fuskar med de intyg som krävs, då bemanningsföretag i platsannonser söker specifikt efter studenter eller personer med annat jobb.

Ann-Kari Edenius, förbundirektör för branschorganisationen Bemanningsföretagen Almega, menar att studentformen idag är det utrymme som finns för att ta in flexibel arbetskraft och efterlyser själv ett moderniserat kollektivavtal.

--Så här ser dagens arbete och kanske framtidens arbete också ut att det finns personer som vill jobba mer på kortare kontrakt eller under kortare perioder och det finns företag som behöver resurser under vissa tillfällen eller kortare perioder.

– Vi behöver utveckla avtal som passar både individer och företag i en värld som kommer att se ut så här, och kanske i ännu större utsträckning framöver, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".