Högskoleprovet. Foto: Henrik Montgomery / TT.
Högskoleprovet. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Eric i Kolbäck fick 2,0 på högskoleprovet varje gång

"Det passar mig, helt enkelt"
3:18 min

Han själv minns inte riktigt om han fått full pott på högskoleprovet två eller tre gånger. Det verkar inte så viktigt.

P4 Västmanlands uppgifter säger i alla fall att Eric Tranehag, västeråsare som numera bor i Kolbäck, fått maximala 2,0 på högskoleprovet inte mindre än tre gånger. Resultaten är inte frukten av hårt arbete, säger han.

– I mitt fall har jag mest haft tur.

En sökning på Eric Tranehag visar att han tidigare i livet tagit hem potten i både Vem vill bli miljonär? och Jeopardy. Kapaciteten är uppenbarligen stor. Men Eric Tranehag är "ett klassiskt exempel" på en särskilt begåvad elev som inte lyckades i skolan.

– Jag hade verkligen inte bra betyg i skolan. Har man hög talang för någonting från början så lär man sig aldrig disciplinen i stället. Jag lärde mig aldrig studieteknik eller disciplin när jag redan bara lallade mig igenom skolan. När det sedan blir allvar har man inte lärt sig the basics, säger han.

Personligen har Eric Tranehag aldrig förberett sig inför högskoleprovet, men han delar med sig av andras tips.

– Det är att nöta gamla prov, helt enkelt. Och lär dig formatet på själva provet i sig. Vet man med sig att man inte är så haj på matematik och sitter där och får alla de där jättesvåra matematikfrågorna, så hjälper det ju att inte bli överväldigad av uppgiften framför sig.

– Så mitt tips är nog att inrikta sig på det du känner är lätt på provet. Hoppa över det du känner att du inte klarar av just nu. Ta det svåra sist. Då kanske du har kommit in i flödet och lyckas med resten av provet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".