Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lena Tysk.
Lena Tysk utreds för ofredande, men brottsrubriceringen kan komma att ändras till olaga hot. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio.

Förundersökning inledd mot polischef Lena Tysk

Åklagaren: Det är ett olämpligt uttalande
2:23 min

Nu inleds en förundersökning mot Västmanlands polisområdeschef Lena Tysk, som ska ha hotat polisens lokalområdeschef Agneta Kumlin i Sala. Det rapporterar SVT Västmanland.

– I nuläget så är rubriceringen ofredande, men vi får se - det kan ju komma att ändras, säger chefsåklagare Lena Kastlund vid särskilda åklagarkammaren i Göteborg.

– Och det kan ju också bli så att det inte når upp till en brottslig nivå även om det är ett olämpligt uttalande som har gjorts, säger Lena Kastlund till P4 Västmanland.

En alternativ rubricering skulle enligt Lena Kastlund kunna vara olaga hot. Om hon kommer fram till att Lena Tysks uttalande inte var brottsligt, så kan det ändå få följder.

– Det kan ju vara en arbetsrättslig åtgärd som sätts in då och det är ju frågor som polismyndigheten själv får hantera.

– Det kan ju mycket väl vara så att ett beteende är väldigt olämpligt men att det inte är ett brott, säger Lena Kastlund.

Enligt SVT Västmanlands källor ska Lena Tysk ha sagt "Har du pratat om det här i media är du död" efter att Agneta Kumlin kritiserat polisens nya organisation.

Lena Kastlund bedömer att bevisläget är ganska gott eftersom hotet mot Agneta Kumlin skedde inför andra personer.

Nu ska Agneta Kumlin höras om det som har hänt, därefter de vittnen som finns. Men ännu har inte Lena Tysk delgivits någon misstanke.

– Det är en förundersökning som har inletts bara och i nuläget är det ingen som är skäligen misstänkt, även om hon själv har anmält det här, säger Lena Kastlund till P4 Västmanland.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet, och i förra veckan anmälde den pensionerade poliskommissarien Staffan Dalfjord polischef Lena Tysk till Justitiekanslern.

Riksdagsledamoten Roger Haddad (L), som sitter i riksdagens justitieutskott, har också reagerat. Han anser att Lena Tysk bör entledigas från tjänsten som polisområdeschef i Västmanland.

P4 Västmanland har sökt både polisområdeschef Lena Tysk och regionpolischef Carin Götblad för en kommentar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".