Rena händer i vården
1 av 2
Inga ringar och korta naglar i vården. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Eva Edberg hygiensjuksköterska.
2 av 2
Eva Edberg hygiensjuksköterska. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Chefer på sjukhuset utbildas i vårdhygien

Eva Edberg: "Bakterier sprids via händerna"
1:50 min

Nästa år kommer landstinget att ha en särskild hygiensatsning. Det för att stoppa bakterier som kan ge farliga infektioner.

En av de drivande inom Landstinget Västmanland när det gäller vårdhygien och basala hygienrutiner är hygiensjuksköterskan Eva Edberg på sjukhuset i Västerås.

– Varje dag säkerligen så kommer det in patienter med både resistenta bakterier och vanliga bakterier och oavsett vad vi möter så ska vi inte sprida smitta. Vi ska alltid ha en så hög nivå på hygienrutiner så vi ska inte riskera att sprida smitta, säger Eva Edberg till P4 Västmanland.

För att förhindra smittspridning av bakterier, vilka kan orsaka patienterna vårdrelaterade infektioner, planeras en rad olika aktiviteter under 2017 som ska sätta fokus på vårdhygien

En av aktiviteterna är en chefsutbildning i vårdhygien. Att implementera hygienrutiner och att rutinerna följs, åligger cheferna, säger Eva Edberg.

Det ska också informeras internt och externt om vikten av god handhygien, tillägger Eva Edberg.

– Det är alltså tarmbakterier som normalt finns i tarmfloran. Så det är ju inga bakterier som finns på huden eller flyger i luften. Sker en smittspridning så har man med förorenade händer fört ut det här i miljön.

– Om man för dom vidare så kan vi ju hitta dom i förråd eller i patientkök. Så därför är det viktigt att man har en god handhygien så att man inte för iväg dom här bakterierna, säger Eva Edberg.

Eva Edberg påpekar att det är ett återkommande arbete att förebygga smittspridning. Att utbilda enhetschefer och verksamhetschefer är viktigt eftersom det är där som ansvaret hamnar när det gäller basala hygienrutiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".