Sala silvergruva (Drottning Christinas schakt) / Foto: Michael Gawell SR
1 av 2
Sala silvergruva, Drottning Christinas schakt. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio
Carola Gunnarsson (C), kommunalråd i Sala.
2 av 2
Carola Gunnarsson (C), kommunalråd i Sala. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio

Sala ger utökat stöd till silvergruvan

Carola Gunnarsson: Jag ser det inte som en risk
4:40 min

Sala kommun har beslutat att återigen hjälpa Sala silvergruva, genom att ge silvergruvan en utökad borgen.

Sala silvergruva har under många år brottats med ekonomiska svårigheter. Förra året fick Sala kommun skjuta till ett extrabidrag till gruvan på 2,3 miljoner, utöver det årliga driftsbidraget.

Nu har Sala kommun beslutat att hjälpa Sala silvergruva igen, genom att utöka borgen från fyra miljoner kronor till tolv miljoner kronor. Orsaken är att gruvan jobbat hårt och lyckats stärka sin balansräkning, säger kommunalrådet Carola Gunnarsson (C).

– Det innebär att man nu har möjlighet att gå till banken och låna pengar för att göra de erforderliga underhållsåtgärderna och renoveringsåtgärderna, säger hon till P4 Västmanland.

Hon är trygg med att gå i borgen till gruvbolaget, trots en historik av svag ekonomi.

– Jag ser det inte som en risk för Sala kommun därför att man har lyckats stärka sin balansräkning, man har stabiliserat sin ekonomi.

Förutom det utökade borgensåtagandet så fortsätter kommunen att ge ett driftsbidrag till gruvan med 3,5 miljoner kronor per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".