NVKs yttrande till Konkurrensverket.
NVK hävdar att man följt Lagen om offentlig upphandling.

Kommunalförbund bestrider otillåten upphandling

Kommunalteknikförbundet NVK hävdar i ett yttrande till Konkurrensverket att man trodde att varje konsultavtal med den egna förbundschefen var en tillfällig lösning.

Enligt preliminära besked från Konkurrensverket så bröt Fagersta kommun mot Lagen om offentlig upphandling när man tecknade konsultavtal med den tidigare förbundschefen i Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK.

Fagersta kommun har inga invändningar mot Konkurrensverkets besked, men det har däremot NVK, som ju tecknat flera konsultavtal med sin egen förbundschef.

Både Skatteverket och Konkurrensverket har de omstridda konsultavtalen med den tidigare förbundschefen i NVK under lupp.

Skatteverket menade i sitt förhandsbesked att konsultarvodet till förbundschefen borde ha beskattats som vanlig lön, och NVK och Fagersta kommun riskerar därför en rejäl skattesmäll.

Och nu kommer även Konkurrensverket med preliminära besked där man menar att konsultavtalen bryter mot Lagen om offentlig upphandling. Detta eftersom avtalen delats upp så att de varje gång hamnat precis under de belopp som kräver att uppdragen annonseras ut.

Otillåten direktupphandling, menar Konkurrensverket, och det utlåtande accepterar alltså Fagersta kommun. Men det gör inte NVK där Fagersta och Norbergs kommuner är medlemmar.

NVK hävdar att man varje gång man tecknade ett ramavtal om konsulttjänster med den egna förbundschefen, trodde att det handlade om en tillfällig lösning. Därför menar NVK att man visst följt Lagen om offentlig upphandling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".