Emrik Hakala
Emrik Hakala blev strandsatt i Västerås efter att ha tagit flyget från Helsingfors. Foto: Privat.

Trodde han flög till Stockholm - fick kvarta under buske i Västerås

"Tänkte, att jag kan ju koja under den"
3:14 min

När Emrik Hakala flög från Helsingfors till Stockholm-Västerås flygplats slutade kvällen på en bädd av tidningar i Vasaparken. Det fanns ingen transfer.

 

Sverigefinnen Emrik Hakala hade åkt till Helsingfors för att mönstra. Till hemresan bokade han ett billigt flyg till Stockholm för att hälsa på sin bror.

Lågprisflyg går normalt till flygplatser en bra bit från resmålet, och Emrik anade inte att "Stockholm-Västerås Airport" ligger elva mil från Stockholm, utan möjlighet till transfer kvällstid.

– Efter att ha tittat på flygbussarnas tidtabell så konstaterade jag och en dam att det inte gick några bussar. Det var bara streck, säger Emrik.

– 21.40 gick sista tåget till Stockholm och det skulle jag aldrig hinna ta eftersom flyget var framme 21.25 ungefär.

Nu fick Emrik Hakala problem. Vad skulle han göra? Ingen buss, inget tåg förrän 05.30 nästa morgon.

– Jag var ganska trött och hade haft en lång dag. Jag hade varit i Finland på mönstring och hade väntat otroligt mycket hela dagen. Jag kände att jag kunde somna rätt enkelt just då, och väderförhållandena var perfekta, så jag kände att jag kan sova utomhus ikväll, tills dess att tåget kommer.

Emrik hittade en lite skyddad plats under en trädliknande buske i Vasaparken, hämtade några gratistidningar i ett ställ och bäddade med dem under busken.

– Men efter fem minuter så började det regna och då sjunker ju luftfuktigheten kraftigt. Det blev ruggigt kyligt och jag började frysa om mina fötter och tår, så jag fick ge upp.

Det var bara för Emrik Hakala att hålla sig vaken och härda ut. Klockan 03.30 upptäckte han att det gick en nattbuss till Bålsta. 

– En sak tar jag med mig från det här: livet som hemlös suger, säger Emrik Hakala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".