Arkivbild: Svea Hovrätt
Arkivbild: Svea Hovrätt

Mildrade straff för narkotikabrott

Svea hovrätt mildrar straffen för i stort sett samtliga åtalade i ett stort narkotikamål med kopplingar till Västerås.

Västmanlands tingsrätt dömde nio personer bland annat från Västerås till fängelse för grovt narkotikabrott, det längsta straffet blev fängelse i 6 år och 10 månader. Samtliga överklagade och hovrätten meddelade alltså idag sin dom.

Hovrätten mildrar straffen för i stort sett samtliga. Två av de åtalade frikänns helt, sex personer får sina fängelsestraff kortade och en får samma längd på fängelsestraffet som i tingsrätten.

Det är tre personer från Västerås som är med i det här målet. För en kvinna kortas straffet från fängelse i fyra år och fem månader, till två år och tio månader. För en man kortas fängelsestraffet från fyra år och fyra månader, till ett år och tio månader. Den tredje personen, som tingsrätten dömde till fem månaders fängelse, blir frikänd av hovrätten.

Hovrätten skriver i sin dom att den anser att det är ställt utom rimligt tvivel att samtliga tilltalade, utom de två som nu frikänns, på ett eller annat sätt varit inblandade i en tämligen omfattande hantering av en stor mängd kokain.

Polisen kom den här härvan på spåren i början av 2015. Västmanlandspolisens förundersökning kring det här bestod av cirka 6000 sidor. Det är den mest omfattande utredningen västmanlandspolisen haft när det gäller narkotika.

I både tingsrätt och hovrätt har det tagit tid att reda ut vad som hänt och vem som gjort vad. Hovrätten behövde 26 dagars förhandling, tingsrätten behövde 17 dagar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".