villa, brevlåda
Foto: Bertil Ericson/TT

Villaägarna varnar för stigande taxeringsvärden

Villaägare kan drabbas hårt i och med att taxeringsvärdena på småhus väntas stiga.

Ökningen av taxeringsvärdena blir i snitt 29 procent i Västmanland 2018, enligt en prognos som Villaägarnas riksförbund låtit SCB tagit fram. Mest ökar taxeringsvärdet i Hallstahammar med 42 procent, och det är den fjärde högsta höjningen i hela landet.

Det innebär i sin tur att fastighetsskatten väntas öka rejält, säger Håkan Larsson, som är boendeekonom på Villaägarnas riksförbund.

– Det kan ju vara så att skattehöjningen är ganska hög på andra orter, som Partille, men då är det väldigt få som drabbas av det, i Hallstahammar är det 40 procent av befolkningen som drabbas av de här skattehöjningarna, säger han.

– Det är totalt orimligt, säger Håkan Larsson.

Han säger att en villaägare påverkas av ökande taxeringsvärde om en granne säljer sitt hus med stor vinst.

– Då får du betala högre skatt, trots att du inte har målat om huset eller gjort någonting annat säger han.

Enligt Håkan Larsson handlar det om rekordstora ökningar. Inte sedan 2009 har det varit så stora ökningar, säger han. För att få bukt med vad han kallar rusande taxeringsvärden är att statsmakterna fryser taxeringsvärdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".