Jesper Brandberg
1 av 2
Jesper Brandberg (L), oppositionsråd. Foto: Robert Österlind/Sveriges Radio
Jonas Cronert (S) i Västerås
2 av 2
Jonas Cronert (S) i Västerås, ordförande i Styrelsen för Västerås Stad vård och omsorg. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Ovanligt hög sjukfrånvaro i kommunala hemtjänsten

"Det är inte en vettig verksamhet"
1:31 min

Korttidsfrånvaron i kommunens hemtjänst ligger på elva procent. Det är extremt högt anser Liberalernas oppositionsråd Jesper Brandberg.

I en interpellation till Jonas Cronert (S), som är ordförande för den ansvariga utförarorganisationen Vård och Omsorg på Västerås stad, vill Jesper Brandberg nu veta vad den ansvariga politiska ledningen tänker göra åt problemet.

- Att driva en verksamhet där man stadigvarande har runt tio procent av sin personal korttidssjuk, det är inte en vettig verksamhet, då bedriver man inte den på ett professionellt sätt, säger Jesper Brandberg.

Jonas Cronert säger att han också tycker att den höga sjukfrånvaron är ett allvarligt problem, men att flera åtgärder nu vidtas för att minska frånvaron.

- Vi har gått med i ett projekt där man arbetar strukturerat och förebyggande med att motverka sjukfrånvaron. Vi arbetar med att få en bättre dialog ute på enheterna så att vi kan åtgärda saker i tid, säger han.

- Vi följer också upp sjukfrånvaron när man har varit borta vid tre tillfällen, de flesta andra förvaltningar gör det först efter sex frånvarotillfällen. Och vi har ett samtal med den berörda personen om vad som händer och om det är något som vi kan göra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".