Donald Trump och Hillary Clinton
Presidentkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton. Foto: Matt Rourke/TT

USA-valet påverkar länets företag

Stockholms handelskammare: Mycket står på spel
3:18 min

Nästa veckas presidentval i USA kan få mycket stora konsekvenser för länets exportföretag.

USA är Västmanlands viktigaste handelspartner utanför Europa.

Stockholms Handelskammare har sammanställt en rapport som pekar på att vår USA-export kan drabbas hårt om Donald Trump vinner presidentvalet nästa vecka och genomför sina vallöften om att riva upp frihandelsavtalen och införa importtullar. Även Hillary Clinton har förslag som skulle göra USA mindre öppet mot omvärlden.

Västmanland är exponerat mot USA när det gäller handel.

Den totala varuexporten från länet är ungefär 40 miljarder kronor och av det går 4,2 miljarder till USA. Det placerar vårt län på femte plats i listan över hur mycket landets län exporterar dit.

– Det betyder att var tionde exportkrona kommer från USA, så att mycket står på spel i det här valet och särskilt om det blir tullar och mindre handel som ett resultat, säger Handelskammarens chefekonom Andreas Hatzigeorgiou.

Västmanlands export till USA består till största del av elektronik, elapparatur, datorer, metaller, kemikalier och kemiska produkter. Det innebär att det finns en spridning som är bra, säger Andreas Hatzigeorgiou.

– Ni har en ganska bred exportportfölj och det är positivt, för att det betyder kanske att ni inte har alla ägg i en korg när det gäller sektorer, säger han till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".