Nickole Eriksson
Nickole Eriksson utanför Sala förbereder sig för presidentval. Foto: Sofie Tejre/Sveriges radio

Nickole i Sala har redan röstat på sin presidentkandidat

"Valet är ett väldigt känsligt ämne"
1:42 min

Nästa vecka vet vi vem som blir USA:s nästa president. 135 amerikanska medborgare bor i Västmanland och får rösta i valet. En av dem är Nickole Eriksson som bor utanför Sala.

Det är en känslig fråga, det här med vem man röstar på. I alla fall är det så för Nickole Eriksson i Sala, som redan har bestämt sig och röstat i presidentvalet.

– Här hemma hos oss är det bara Ola, min man, som jag pratar politik med. Eftersom jag vet att vi har liknande åsikter. Det blir ingen debatt, det blir inget bråk, säger hon.

135 amerikanska medborgare bor i Västmanland och har möjlighet att rösta i det amerikanska presidentvalet. Något som inte är helt enkelt att göra från Sverige.

– När du röstar utomlands tar det väldigt lång tid. I vissa delstater kan vi få valsedeln via e-post men i Kalifornien måste man skicka in via brev, säger Nickole Eriksson.

Hon har valt att inte prata med sina amerikanska vänner här om vad hon eller de röstar på:

– Vi pratar inte om det helt enkelt. Det är några få kompisar i USA som jag pratar med, men att fråga mig vem jag röstar på är som att fråga mig vad jag har för lön. Det är inte det att jag skäms, men jag vill inte bråka med någon, säger Nickole Eriksson till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".