Åsa Eriksson (S),
1 av 2
Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg. Foto: Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.
Civil-och kommunminister Ardalan Shekarabi (S)
2 av 2
Civil-och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) har fått en fråga från partikamraten Åsa Eriksson från Norberg. Foto: Fanni Olin Dahl/TT.

Kommuner förlorar miljoner i statligt stöd

Åsa Eriksson (S): Kan inte ställa om verksamheter hur snabbt som helst
1:24 min

När Statistiska centralbyrån ändrar sin beräkningsmodell för det kommunala utjämningssystemet förlorar både Norberg och Fagersta flera miljoner kronor i statliga pengar - och det redan från årsskiftet.

Från och med årsskiftet ändrar Statistiska centralbyrån, SCB, sin beräkningsmodell för vissa delar i de kommunala utjämningssystemen.

Det får konsekvenser och det handlar om stora pengar för en del kommuner; exempelvis förlorar både Norberg och Fagersta flera miljoner kronor i statliga pengar.

Men förändringen går för fort, menar riksdagsledamoten Åsa Eriksson (S) från Norberg.

– Det som jag vänder mig emot det är att kommunerna fick besked om den här ändringen i början av oktober och den börjar gälla från 1 januari.

– Kommunerna är färdiga med sina budgetprocesser och man kan inte bara ställa om verksamheter hur snabbt som helst när det får så här stora ekonomiska konsekvenser, säger Åsa Eriksson till P4 Västmanland.

Kommunerna har inte fått någon chans att anpassa sina kostnader till de minskade intäkterna, anser Åsa Eriksson.

Fagersta kommun tappar 7,6 miljoner kronor nästa år som en följd av förändringen medan Norbergs kommun förlorar 3 miljoner kronor, enligt henne.

– Och flera andra kommuner i länet som har gjort ett stort åtagande och tagit stort ansvar för våra flyktingar kommer också att tappa pengar, och det här är inte rimligt.

Därför har Åsa Eriksson ställt en fråga till civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– Jag vill fråga vilka åtgärder han tänker vidta för att kommunerna ska få längre tid på sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".