Mynt och sedlar.
SCBs förändring blir dyr för några av länets kommuner. Foto: Fredrik Sandberg / TT /

Därför blir SCB:s förändring kostsam

"Klart att det är olyckligt"
0:55 min

Snart sker det kostsamma förändringar i Statistiska centralbyråns beräkningsmodell. Två kommuner är extra drabbade.

Vid årsskiftet kommer Statistiska centralbyrån att ändra sin beräkningsmodell för vissa delar i det kommunala utjämningssystemet. Och det blir dyrt. Vissa kommuner (ett 30-tal), bland dem Norberg och Fagersta, förlorar statliga pengar.

– Det är klart att det är olyckligt, dels att justeringarna får så pass stora konsekvenser för de här kommunerna och dels att man får reda på det såhär sent när man fattar beslut om sin budget. Det är klart att det är besvärligt, det har jag full förståelse för, säger Annelie Roswall Ljunggren, Statssekreterare hos civilministern. 

Som P4 Västmanland tidigare rapporterat om vill Åsa Eriksson, riksdagsledamot (S), från Norberg, veta varför förändringen sker så snabbt.

Åsa är ju klok så hon förstår hur systemet fungerar. SCB gör denna typ av justeringar varje år det får den här typen av omfattning av förändring varje år för antal kommuner, säger Roswall.

Roswall menar att förändringen inte är nytt i kommunsektorn och betonar att det är olyckligt att det fått den utgång som det fått. 

– Det får effekter av en viss typ av kommuner som man kanske kan tycka ska komma väl ut, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".