Justitiekansler Anna Skarhed.
1 av 2
Justitiekansler Anna Skarhed. Foto: Sveriges Radio
Västmanlands polisområdeschef Lena Tysk.
2 av 2
Västmanlands polisområdeschef Lena Tysk. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio.

Ingen JK-åtgärd mot Lena Tysk

JK: I det här läget kan vi inte misstänka att det är något brott
2:41 min

Justitiekanslern, JK, inleder inte någon förundersökning mot Västmanlands polisområdeschef Lena Tysk.

JK vidtar inte heller någon annan åtgärd i ärendet.

Det var den pensionerade poliskommissarien Staffan Dalfjord som anmälde Lena Tysk till Justitiekanslern för brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Orsaken var att Tysk ska ha hotat polisens lokalområdeschef Agneta Kumlin i Sala efter att hon kritiserat polisens nya organisation.

JK har idag alltså beslutat att inte göra någonting åt det här ärendet, och hänvisar i övrigt till den förundersökning som pågår hos Särskilda åklagarkammaren.

Eftersom Åklagarmyndigheten, Särskilda åklagarkammaren, har inlett förundersökning avseende ofredande rörande den aktuella händelsen, finns för närvarande inte heller skäl för Justitiekanslern att vidta någon tillsynsåtgärd med anledning av anmälan.

– I det här läget kan vi inte misstänka att det är något brott mot repressalieförbudet, däremot är det helt klart att det här allmänt låter oroväckande och bekymmersamt, säger hon till P4 Västmanland.

Men det är inte omöjligt att JK tar upp detta ärende igen efter att åklagarens förundersökning är klar, enligt JK Anna Skarhed.

Hon säger att JK nu inväntar resultatet av den utredning som särskilda åklagarmyndigheten genomför med anledning av Lena Tysks uttalande.

Lena Tysk har omplacerats under utredningstiden.

Om åklagarmyndigheten kommer fram till att Lena Tysks uttalande inte var brottsligt, så kan JK inleda att så kallat tillsynsärende.

Det görs i fall då det ändå finns anledning att kritisera en myndighet eller en enskild tjänsteman.

– Då blir det ju kritik som utdelas i så fall av JK för att poängtera om någonting har varit felaktigt, säger JK Anna Skarhed till P4 Västmanland.

Lena Tysks uttalande mot polischefen i Sala har även JO-anmälts.

Den ena anmälan är gjort av en man i Bjuv. Han anser att uttalandet är ett olaga hot.

Den andra anmälan är gjord av en man i Hällefors. Han anser att det handlar om ett grovt brott mot meddelarfriheten, olaga hot samt grovt tjänstefel.

Relaterat

Mer om Polischef utreds

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".