Område framför Wenströmska gymnasiet.
1 av 4
Område framför Wenströmska gymnasiet mot E18. Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
Magnus Edström (MP) / Foto: Marcus Carlsson SR
2 av 4
Magnus Edström (MP) / Foto: Marcus Carlsson SR
Del av Wenströmska gymnasiet.
3 av 4
Del av Wenströmska gymnasiet. Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
Skogsparti vid Wenströmska gymnasiet.
4 av 4
Skogsparti vid Wenströmska gymnasiet. Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.

Västerås får fler bostäder när bullerplank byggs utefter E18

"En bullervall kombinerat med ett plank"
1:37 min

Efter att bullerproblemen lösts kan fler bostäder än vad som tidigare var tänkt byggas på platsen där Wenströmska gymnasiets gamla lokaler finns idag.

Området som ska skapas, Södra Källtorp, kommer att ligga väldigt nära E18.

Det har funnits farhågor för buller från trafiken, men då det ska byggas bullerplank så kan fler bostäder byggas närmare vägen.

– Det blir en bullervall kombinerat med ett plank, och när man ändå gör det så är sättet att finansiera det att bygga ännu fler bostäder nära bullerplanket, säger Magnus Edström (MP), kommunalråd i Västerås.

När man först planerade för det nya området var tanken att bygga cirka 400 bostäder av olika typ, men då bullerproblemet uppdagades - och man tog beslut om en bullerbarriär - så utökades antalet bostäder med uppemot 150.

– Man gör ju bullerutredningar, och enligt vad jag förstår så såg det från början ut som att man skulle klara det här. Men när man tittade i detalj upptäcktes att gränsvärden överskrids, och då krävs andra grepp som bullervallen och planket, säger Magnus Edström.

På platsen finns idag bland annat Wenströmska gymnasiets gamla lokaler. Fortfarande finns tre gymnasieskolor kvar där, men när de flyttar ut om något eller ett par år så kan rivningsarbetet börja.

En del av lokalerna ska däremot behållas. 

– Det blir ju en del kvar som kommer att vara äldreboende och trygghetsboende. Och sedan rivs delar, och på de områden som rivs och runt om Wenströmska blir det en blandad bebyggelse. Allt ifrån stadsvillor till radhus, kedjehus och flerfamiljshus. Och så byggs en förskola också, säger Magnus Edström (MP).

Enligt plan ska det nya området börja byggas under 2018.

Totalt blir det mellan 650 och 700 lägenheter i området inklusive äldre- och trygghetsboende. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".