pensionär med rullator
Välfärdsutredningen föreslår ett generellt vinsttak för privata välfärdsföretag. Foto: Pontus Lundahl/TT

Utredare vill ha tak för vinster i välfärden

Pia Nilsson: Vi gör det här för att få bort avarterna
0:54 min

I dag lade regeringens utredare fram rapporten "Ordning och reda i välfärden".

Den så kallade Välfärdsutredningen föreslår bland annat, som väntat, ett vinsttak för privata välfärdsföretag på sju procent. Men kritiker menar att det här kommer slå hårt mot småföretagare.

Pia Nilsson, socialdemokrat och riksdagsledamot från länet, säger att det inte är småföretagarna som utredningen vill sätta stopp för.

– Vi gör det här för att få bort avarterna just från välfärdssektorn, det vill säga de stora riskkapitalägda koncernerna som idag gör ohyggliga vinster som sedan till stor del försvinner till skatteöar där det är väldigt förmånligt att placera pengar, säger hon till P4 Västmanland.

Utredningen får kritik från oppositionspartierna och Pia Nilsson kan idag inte säga något om möjligheterna att förslagen skulle gå igenom i en omröstning i riksdagen.

– Det kommer naturligtvis föras samtal med allianspartierna och vänsterpartiet och så får vi se var vi landar någonstans, säger Pia Nilsson (S)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".