Så här kan Norrberget utanför Sala komma att se ut med vindsnurror på plats. Fotomontage: VKS Vindkraft
Så här kan Norrberget utanför Sala komma att se ut med vindsnurror på plats. Fotomontage: VKS Vindkraft

Ingen vindkraftspark på Norrberget

Lars Laurin: Projektet är i och med detta avskrivet
1:15 min

Företaget Vindkraft Sverige, VKS, backar ur från sina planer att bygga en vindkraftpark i Norrberget.

Vindkraft Sverige har jobbat i fem år för att få tillstånd att bygga 16 stycken 180 meter höga vindkraftverk i Norrberget mellan Västerfärnebo och Sala. Men nu blir det alltså ingen park, meddelar företaget. Det var Sala Allehanda först med att rapportera.

– Det är ett flertal faktorer som spelar in men i första hand är det de låga energipriserna i Sverige. Vi har ett projekt som är på gränsen vad gäller vindstyrka och möjligheterna att tjäna pengar på det, säger Lars Laurin som är jurist och informationsansvarig på VKS till P4 Västmanland.

Laurin berättar att det skulle behöva byggas mellan 14 och 16 turbiner för att kunna bära de kostnaderna de har med sig så om de skulle tappa några vindkraftverk i tillståndsprocessen skulle det inte bära sig ekonomiskt. Projektet har kostat över tio miljoner kronor, pengar som nu är borta.

– Projektet är i och med detta avskrivet. Vi vill beklaga till de 23 markägare som har varit med oss under de här fem åren, säger Lars Laurin.

Är det helt klart att det inte blir någon vindkraftpark i Norrberget?

– Man skulle kunna tänka sig att man tar upp projektet igen om energiprissituationen skulle ändras men som det ser ut nu är projektet nedlagt. Det finns inte återvända just nu. 

Ove Bohman är ordförande i föreningen Norrbergets miljövänner, som har kämpat emot planerna på de här vindkraftverken. Han blev inte överraskad över att VKS drar sig ur.

– Nej det är jag inte, för vi har nog väntat på det här hela tiden, vi har ju hela tiden hävdat att det är ett olämpligt område, säger han.

Ove Bohman säger att föreningen ända sedan 2011 bland annat hänvisat till detaljplanen för Ljömsebo fritidsby, som slår fast att byn ska vara ett tyst och lugnt område. Vindkraftsbolagets bullermätningar har inte klarat de nivåer som anses vara tysta och lugna, enligt Ove Bohman. Han säger att han inte är emot vindkraften som sådan, men att det finns bättre lämpade områden.

– Man ska ju ha det på de områden till exempel Energimyndigheten sett ut som ska vara riksintresse för vindkraft, och det är inte det här området, säger han till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".