Riksdagsledamöterna Åsa Coenraads (M) och Anna Wallén (S).
1 av 2
Riksdagsledamöterna Åsa Coenraads (M) och Anna Wallén (S). Foto: Riksdagsförvaltningen
Donald Trump
2 av 2
Donald Trump valdes inatt till USAs näste president. Foto: Mandel Ngan/TT

Oro på länets riksdagsbänk efter Trumpseger

USA:s näste president är republikan och heter Donald Trump. Det står klart efter gårdagens val. Reaktionen från Västmanlandsbänken i riksdagen är samstämmiga från politiker som annars står på varsin sida ideologiskt.

Socialdemokraten Anna Wallén och moderaten Åsa Coenraads var båda på demokraternas valvaka i Stockholm i natt. Båda ser med oro på valresultatet.

– Vi sitter här Anna och jag och är nog båda lite i chock över vad som har hänt faktiskt, ingen förutspådde det här valresultatet, säger Åsa Coenraads (M).

– Västmanland är ju ett av Sveriges starkaste exportlän, 50 procent av Sveriges BNP kommer från export och USA är en viktig handelspartner och Trump är ju emot frihandel och vill riva upp vissa frihandelsavtal och sätta upp nya skyddstullar så det kommer ju påverka västmanländska företag, säger Anna Wallén (S).

Att de båda delar oron för framtiden med Trump som president i USA handlar om mänskliga rättigheter.

– Det här valet har ju både moderaterna och socialdemokraterna stöttat det demokratiska partiet och Hillary Clinton och det handlar jun i grunden om alla människors lika värde, säger Anna Wallén till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".