Ett rum i ruiner, sönderbombat. Foto: Privat.
1 av 3
Efter bomberna - ett rum i ruiner. Foto: Privat.
Ayad Awini och hans fru Reem.
2 av 3
Ayad Awini och hans fru Reem hemmet i Sverige. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Sovrum och kök i ruiner. Foto: Privat.
3 av 3
Efter bomberna - sovrum och kök. Foto: Privat.

Bomberna tog hemmet och alla minnen

Ayad: Jag har förlorat alla minnen
6:04 min

Ayad Awini och hans fru Reem har många nära och kära kvar i Syrien. De följer läget noga och Ayad pratar varje dag med sina syskon som är kvar där.

Ett nytt Sverige heter den gemensamma satsning som P4 Västmanland och flera andra lokala P4-kanaler medverkar i. 

P4 Västmanland följer Ayad Awini och hans fru Reem som nu bor i Sverige men har många nära och kära kvar i Syrien. Flera släktingar och vänner har dött i kriget, andra saknas. 

Jag berättar att jag den här dagen läst om ett flyganfall mot en stad eller by i provinsen Idlib. Ayad följer noga händelserna i Syrien och känner till den här och andra attacker som ju inträffar i princip varje dag.

– Hela tiden, i hela Syrien, säger Ayad och räknar upp en rad städer, bland dem Deir ez-Zor där han själv bodde med sin familj. En dag hördes en enorm smäll som fick hela huset att vibrera.

Ayad berättar att han gick ut på balkongen och såg en blodig person komma ut från huset och falla ihop död. Då lämnade han lägenheten tillsammans med sin familj. De gick ut till bilen och åkte därifrån. De fick inte med sig någonting, berättar han.

– Bara de kläder vi hade på oss. Vi stängde dörren och gick ut.

När Ayad sedan återvände var huset förstört. Alla papper och betyg är borta, liksom alla foton från smekmånaden och videokassetter och album med foton på barnen.

– Jag har förlorat alla minnen.

Men de själva klarade sig och håller nu på att bygga upp ett nytt liv i Sverige, men sorgen över alla de känner, och alla som de inte känner, som mist livet eller försvunnit i det fem år långa kriget, är med dem varje dag.

Av de tre barnen är det mest Weam, nu 14 år, som har minnen av kriget och situationen i Syrien och alla flyttar till olika ställen innan de till slut lämnade landet. Elvaåriga Lana minns kanske litet men sexårige Kenan är för liten för att minnas men kriget har ändå satt sina spår hos honom.

– Kenan är mycket rädd för höga ljud. Jag kan inte beskriva hur man känner när man är mitt i bombningar och raketanfall. Jag hoppas ingen ska behöva uppleva det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".