Kalle Karlsson, tränare Karlbergs BK
1 av 2
Västeråsaren Kalle Karlsson är tränare i Karlbergs BK. Foto: Anders Jansson/Karlbergs BK
Karlbergs BK
2 av 2
Karlbergs BK i rött i en annan kvalmatch till division 1. Foto: Anders Jansson/Karlbergs BK

Snökaoset ledde till nattmatch

"Ringde säkert 250 samtal för att lösa situationen"
6:00 min

Igår kvalade Karlbergs BK och IFK Luleå om vem som får möta Västerås SK i division 1 nästa säsong. Men resultatet i matchen kom lite i skymundan och istället handlar allt om det runt omkring.

Själva matchen mellan lagen slutade 2-2, men det anmärkningsvärda var att match spelades mitt i natten. Snöovädret i Stockholm gjorde att bortalaget IFK Luleå fastnade i trafiken med spelarbussen. Då hade redan matchen flyttats från olika spelplatser under dagen på grund av snökaoset.

När matchen väl kom igång i inomhushallen på Bosön hade klockan passerat midnatt. Tränare i Karlbergs BK är journalisten och förre västeråsaren Kalle Karlsson.

– Vår motståndare fastnade i trafiken där det stod helt still. De lämnade rapport varje halvtimme och då hade de i princip rört sig en meter. Så vi väntade och väntade där i hallen och klockan tickade på. Till slut kom vi igång 00.20.

Fanns det tankar på att ni skulle skjuta upp matchen?

– Absolut! Men Svenska Fotbollförbundet ville att matchen skulle spelas till varje pris då Luleå åkt långt. Vi gjorde allt för att få fram en spelbar plan och hade säkert ringt 250 samtal under dagen för att lösa det här på alla sätt. Det var absolut aktuellt att ställa in även när vi väl var på Bosön.

Men matchen kom igång och fick stor uppståndelse i sociala medier, något som gjorde att även herrlandslaget i fotboll följde utvecklingen. En person sände matchen live via sociala medier, något som sågs av tusentals personer. Publikrekord för Karlbergs BK med råge.

– Det här är ju en kvartersklubb i sammanhanget. Vi spelade i division 5 i mitten av 00-talet och nu kvalar vi till division 1. Så det är definitivt publikrekord för oss, säger Kalle Karlsson.

Matchen slutade 2-2 i kvalet som spelas i ett dubbelmöte. Nu ska Karlbergs BK åka upp till Luleå för returmötet på söndag. Vinnaren i kvalet får alltså nästa säsong möta Västerås SK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".