Boken Tårtgeneralen, av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, blir film.
1 av 2
Boken Tårtgeneralen, av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, blir film. Foto: Pressbild från SF Studios.
Elizabeth Salomonsson (S) i Köping.
2 av 2
Elizabeth Salomonsson (S) i Köping. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio.

Köpings kommun satsar på film

Elizabeth Salomonsson: Näringslivet i Köping kan göra inkomster
1:17 min

Köpings kommun vill stötta den kommande filmen Tårtgeneralen med en miljon kronor, uppger SVT nyheter Västmanland.

Kommunstyrelsen har fattat beslut om miljonbidraget, men förutsättningen är att filminspelningen till stor del sker i just Köping, säger kommunalrådet Elizabeth Salomonsson (S).

Filmen Tårtgeneralen bygger på boken med samma namn som Köpingsbon Filip Hammar skrivit tillsammans med Fredrik Wikingsson. Boken handlar om Köpingsprofilen Hasse P som ville göra världens längsta smörgåstårta. Köpings kommunalråd Elisabeth Salomonsson tror kommunens bidrag kommer att ge mångdubbelt tillbaka under inspelningstiden.

– Det kan ju bli tal om både logi och mat så att näringslivet i Köping kan göra inkomster på att det pågår en filminspelning, säger hon till P4 Västmanland.

Enligt de beräkningar som kommunen gjort så skulle en filminspelning kunna ge ett tillskott på mellan 10-12 miljoner kronor i den lokala ekonomin, säger Elizabeth Salomonsson.

Den miljon som kommunen själv är villig att satsa kommer inte att tas från skattemedel.

– Vi har ett antal donationsfonder som vi kan använda till olika positiva insatser för Köping och den här miljonen ska finansieras från Familjen G A Roséns minne, säger Elizabeth Salomonsson.

Om cirka en månad ska Köpings kommun träffa företrädare för produktionsbolaget och troligen få besked om var filmen ska spelas in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".