Äldreboende.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Kö till äldreboenden i Sala

"Det ökade behovet har kommit snabbare än vi förutsåg"
2:02 min

Omkring 25-30 äldre som har blivit beviljade en äldreomsorgsplats kan inte få det direkt utan måste vänta, trots att Sala kommun i år och förra året utökat antalet platser.

Så här säger Christer Eriksson (C), ordförande i Vård- och omsorgsnämnden i Sala, om situationen:

– Vi har den hyggligt under kontroll, men vi måste möta det ökade behovet, det har kommit snabbare än vi förutsåg i prognosen. Vi såg att den här ökningen skulle komma runt 2020-2022 någonstans men det har börjat redan nu.

Att antalet äldre ökar var kommunen beredd på, enligt Christer Eriksson, men man trodde att behovet av fler äldreomsorgsplatser skulle öka först om några år.

Men Gunnar Larsson som representerar SPF Seniorerna i det kommunala pensionärsrådet i Sala, tycker att kommunen borde planera mer långsiktigt.

– Framförallt så tror jag att man behöver ha en bättre framförhållning, en mer långsiktig plan för de olika behov som de enskilda brukarna, som det heter, har.

– Det har ju vi påtalat flera gånger och det tycker jag är en brist, säger Gunnar Larsson.

Som läget är nu är det alltså en kö till platser inom äldreomsorgen i Sala på omkring 25-30 äldre, som antingen måste vara kvar i hemmet eller bo på så kallade korttidsplatser, en del kan också vara kvar på sjukhus.

Enligt Christer Eriksson klarar kommunen i de flesta fall att erbjuda en äldreomsorgsplats inom tre månader, men att fler bor kvar hemma får konsekvenser inte bara för de äldre själva.

– Det här gör ju alltså att trycket ökar på hemtjänsten naturligtvis. Man får mer arbetsuppgifter och även tyngre arbetsuppgifter, eftersom de som är berättigade till ett boende ofta är tyngre att vårda i hemmet, säger Christer Eriksson.

För ett par år sedan drog Sala ner på antalet platser inom äldreomsorgen, bland annat lades Lindgården ner.

Nu utökar man istället, förra året och i år med omkring 25 platser, och nästa år omkring 10 till, enligt Christer Eriksson, som säger att Lindgården troligen kommer att öppnas igen. Men det räcker ändå inte, och framöver planeras ett helt nytt äldreboende, troligen i Östra kvarteren.

– För min del så ser jag att så fort det är praktiskt möjligt att få till det så, men det tar ju några år att bygga ett stort hus.

När tror du som tidigast att det skulle kunna vara igång?

– Två-tre år, säger Christer Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".