VSK klubbchef Michael Campese
Foto: Johan Bengts/Sveriges Radio

Egna talanger ett måste för VSK Fotbolls vision

"Vi vill göra det på ett så ödmjukt sätt som möjligt"
1:36 min

VSK Fotboll har ett mål att bli en del av eliten. För att det ska bli verklighet är en ungdomssatsning en förutsättning.

VSK Fotboll spelar även nästa säsong i division 1. Men klubben har ett kortsiktigt mål att ta sig upp i Superettan och en långsiktig vision om allsvenskan.

Och för att nå dit så känner klubben att de måste få igång en satsning på ungdomar igen och skapa egna talanger.

– Ska man vara med i svensk elitfotboll så bör man ha en strukturerad och bra ungdomsverksamhet i staden och det här handlar inte bara om VSK Fotboll utan det handlar om att hitta ett koncept där fotbollen enas, säger klubbchefen Michael Campese.

VSK Fotboll har under de senaste åren saknat en ungdomssatsning. Men nu har klubben beslutat att starta ett U19-lag kommande säsong. Men i längden så räcker inte det menar Michael Campese som anser att de måste hitta en struktur med lag i åldrarna 16, 17, 19 och 21 år.

Vi måste visa att vi behöver ha med andra för vi kan inte stå själva, det är omöjligt.

Men klubben har valt att skynda långsamt och inte starta upp flera lag på en gång.

Varför är det viktigt att skynda långsamt?

– Finns flera aspekter där det ekonomiska är en del. Sen vill vi inte att folk ska känna att vi roffar åt oss saker och det har styrelsen varit väldigt tydliga med och vi vill göra det här på ett så ödmjukt sätt vi kan.

Historiskt så har VSK Fotboll hattat en del fram och tillbaka när det gäller satsningen på ungdomslagen. Den har lagts ner för att sen komma tillbaka och försvunnit igen.

Men trots den historiken så känner klubben ändå att förtroendet finns från andra håll i den här nystarten.

– De jag har haft möjligheten att sitta med så finns det en vilja att vi ska göra något med fotbollen i stan och vi måste visa att vi behöver ha med andra för vi kan inte stå själva det är omöjligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".